first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Feketea: Villamosüveg

projekt adatai

pályázat címe: Villamosüveg
csapat neve: Feketea
iskola: Karinthy Frigyes Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Váradi Emese
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

Az alkotás előtt feltettük magunknak a kérdést, mi is az identitás? Több ötlet is felmerült, volt, aki úgy vélte, hogy nem lehet egy definícióban összefoglalni. Hiszen végtelen számú módon mondhatom el, ki vagyok és egyik sem fontosabb, mint a másik. Végül leszűkítettük a gondolkodást a személyiségre. Így jött a kérdés: Milyen vagyok én? Jó vagyok? Vagy szép? Ezek mit jelentenek? Csak akkor létezik valami, ha létezik az ellenkezője is és az, hogy JÓL cselekszem, csak viszonyítás a helytelenhez képest. A VISZONYÍTÁS lett a kulcsszavunk. Kell hozzá egy környezet, amihez viszonyíthatunk. És ha személyiségről van szó, ez a többi ember lesz. Képzeljük el, hogy egyetlen egy ember fut a földön. Semmi más nem mozog körülötte. Fogalma sem lesz róla, hogy gyorsan fut e vagy sem. Csak akkor ismerjük fel önmagunkat, tulajdonságainkat, ha mások is léteznek, akik reflektálnak ránk. Akiket megbántunk, akiken segítünk, akiket megnevettetünk.

A gondolat fizikai világba való átültetését – a megvalósítást – a villamoson található plexi falak (amik térelválasztóként működnek) ihlették meg. Ahogy utaztam észrevettem, hogy átlátok rajta, kivéve, ha állnak mögötte. Másokban megláttam magam.

Ahogy rátekintünk, a műre feltűnik, hogy az alakok csak egy részét foglalják el. Ezt direkt alakítottuk így, fontos az a rész ahol nincs semmi, mert emberek nélkül nem látjuk magunkat, így mi sem vagyunk. Az alakok alkotásánál több okból döntöttünk a fekete szín mellett. Egyrészt azért, mert ez tükröződik a legjobban. Másrészt azért mert a fekete a többi szín összessége, szimbolizálja a mi színességünket.

A formájukat ember piktogramokról mintáztuk (ezeket nagyítottuk fel), mert mindenkit képviselnek, így nem lehetnek különlegesek. Ők együtt a tömeg, amiben ott van mindenki, te is és én is.

Ezért akartuk a közönséget is belevonni a műbe, így a „Identify yourself with one word” (Jellemezd magad egy szóval) – kérdésre válaszolva hozzátesznek még egy tulajdonságot a mű tartalmához, amiben más megláthatja magát. (Bár a cetlik tartalmára majd csak utólag fog fény derülni.)

A cetlik szintén fekete színt kapták, mert azt szimbolizálják, ahogy a tulajdonságaink végül majd belemerülnek a fekete egészébe, bele a műbe. Most nem az egyéniségünk fontos, hanem az amit hozzáteszünk másokhoz.

Egy iskolai rendezvény keretein belül, már próbaként kiállítottuk, így kerültek bele cetlik. A csatolt képek között láthatnak párat. Lenyűgözött a válaszok sokszínűsége. Maga az amilyen sokféleképpen álltak hozzá a válaszadáshoz, a válasz. Így kapott értelmet az egész.

Szponzorok:

Zatik áruház, Kerttrade kft., Tóth László