first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Fény: Vision

projekt adatai

pályázat címe: Vision
csapat neve: Fény
iskola: Újpesti Bródy Imre Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Trojkó Ildikó
pályázók: Balázs Csenge Ágnes, Fehér Dániel, Mészáros Mia Petra, Vereb Ágnes, Vonyik Samu
helyezés: nem ért el helyezést

 

„És még volna valami. Az irodalom a tudáson és élvezeten túl, ő úgy véli, ezektől egyébként nem függetlenül, a személyes szabadság kérdéséhez is hozzászól. Konkrétan arra gondol, hogy azért, mert elolvastam egy Stendhalt, egyszer majd valamikor másképpen fogok (vagy fogtam) szólni egy nőhöz és/-vagy egy férfihoz és/vagy egy pulihoz, aki ezután ezért és csak is ezért, emiatt a Stendhalból eredeztethető másságom miatt könnyes szemmel rám tekint és azt mondja, amitől megremeg a szívem, hogy:  – Vauuu, vauuu.” (Esterházy Péter: Esti, 352.old)

A kezdetektől fogva próbáltunk válaszokat keresni arra, hogy van-e egyáltalán a választásainknak szabadsága, és ha igen, akkor hová vezethető vissza. Kisgyermek korunk óta, ha nem is tudatosan, de hozunk döntéseket, akár átgondolva vagy éppen érzelmileg befolyásolva. Az idő múlásával viszont egyre tudatosabbak vagyunk, és van egy vagy több kitűzött célunk, melyek elérése érdekében folyamatosan választunk döntéseink között érzelmeink vagy észérvek alapján.

Döntés. Szabad. Agy és szív. Kék és Piros szemüveg. Választás.

Csapatunk a racionális döntést próbálta összehasonlítani az érzelmi döntéssel.

Életünkben folyamatos választás elé állítjuk magunkat, mint amikor egy útvesztőben választanunk kell, hogy melyik irányba induljunk el. Az eszünkre vagy érzelmeinkre hallgatunk, mi határozza meg, vajon melyik irányba induljunk, hogy végül eljussunk egy végkifejlethez? Minden döntésünk meghatároz minket, valójában életutunkat, de vajon szabadok vagyunk-e, vagy kalitkába zártak?

A választás szabadsága mindennapjaink szerves részét képezi, reggeltől estig csak döntéseket hozunk.

Munkánkkal szabad asszociációkra bíztatjuk a nézőket a választás szabadsága témakörében általunk gyűjtött irodalmi, filmes idézetekkel, fotókra illesztett szövegrészletekkel. Anaglif technikát alkalmaztunk, hogy ugyanazok a képek, ugyanazok a szövegrészek piros és kék szemüvegen át, szimbolikusan a szív és az agy „szűrőin” át hassanak érzékelésünkre.