first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

GET CLOSER

projekt adatai

pályázat címe: -
csapat neve: GET CLOSER
iskola: Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium
felkészítő tanár(ok): Sipos Eszter
pályázók: Császár Vera, Derzbach Dóri, Dezső Árpád, Juhász László, Losonci Marci, Rebák Anna, Vad Zalán
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

Az gyűjtés fogalmát rétegekre bontottuk, így a csoportunkból mindenki olyan területet dolgozhatott fel a témán belül, ami számára leginkább érdekes volt. Így foglalkozunk a hétköznapok érzelmeivel, szakmai példaképek gondolatainak összegyűjtésével, a nemzetiségek országonkénti eloszlásával, nemzeti szimbólumokkal és történelmi alakok sajátos rendszerezésével. Az gyűjtés ezen egységeit külön-külön művekben dolgoztunk fel, de folyamat közben mindegyiket megbeszéltünk közösen. Ezt a szisztematikus gondolkodást, – ahogy a témát igyekeztünk kibontani – egy-egy szöveges kiegészítéssel jeleztük a kiállítótérben.

  

GET CLOSER / Rebák Anna: Európai uralkodók
MDF lapok, akril, ragasztószalag
2018-2019

Az installációmat az előző évi tanulmányaim inspirálták, amikor emelt érettségit tettem történelemből. Miközben az uralkodókat és az adatokat memorizáltam, eszembe jutott, hogy jó lenne készíteni egy nagy térképet az uralkodókból, ahol látható lenne hogyan jöttek egymás után és uraltak egyszerre több birodalmat. Igy könnyebb lenne átlátni az egészet és érteni ennek az összetettségét, ezen kívül ez egy jó segítség tud lenni azok számára, akik történelmet tanulnak, miközben ez mégis egyfajta művészet, mert úgy gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki összezavarodott néha. Ez csak egy kicsi része egy nagy projektnek, de ennek a befejezése legalább egy emberöltőt, ha nem többet, venne igénybe.

Ez a mű az európaisághoz úgy kapcsolódik, hogy a történelmünket nagyban befolyásolták az uralkodók, akik Európát uralták, és az által hogy megismerjük őket, és egymáshoz fűződő viszonyukat, könnyebb lehet megérteni a történelem alakulását, a jelenkori politikát és a nemzeti identitásunkat.

 

GET CLOSER / Dezső Árpád: Gondolattár
Lightbox, fakeret, alumínium, MDF lap, nyomat, ledszalag, tipli, Interaktív installáció 
2018-2019

A képzőművészet egyik leghíresebb alakjától, Andy Warholtól gyűjtöttem ki számomra inspiráló idézeteket és ezt mutatom be interaktív installációmban. Grafikus tanulóként motiválnak Warhol gondolatai.

 

GET CLOSER / Juhász László – Vad Zalán: Nyolc érzés
videó, 5 min 21 sec,
részletek a videóból

Munkánkban a generációnkat foglalkoztató hangulatainkat igyekeztünk összegyűjteni. Ezeket az érzéseket próbáltuk mozgóképpel és zenével megjeleníteni. Az egymást váltó hangulatokra egy-egy szót vagy gondolatot mondanak el a résztvevők, páran pedig egy hoszszabb sztorit mesélnek el. Emellett a hangulatokhoz külön zenéket, zenei loopokat csináltunk. A loopok közösen egy zenét alkotnak.

Résztvevők: Császár Vera, Derczbach Dóra, Dezső Árpád Juhász László, Rebák Anna, Vad Zalán
Kamera, vágás, film, utómunka: Juhász László, Vad Zalán
Zene: Vad Zalán Juhász László és Vad Zalán © 2019

 

 

GET CLOSER / Losonci Márton: Éva és Tomi (Munkacím)
Filmhez készülő kamerás installáció – 3D modellezett tárgyterv alapján lézervágott hungarocell, gipsz, akril, tablet. A tárgyban tableten keresztül lehet nézni a filmet.

Az utóbbi időben szociofilmeket kezdtem el csinálni, az érdeklődésem fókuszában a körülöttem élők élethelyzetei állnak, így kapcsolódom a gyűjtés fogalmához. Eredeti filmem témájának Nagymamámat és fiát, Tomit választottam, aki down-szindrómás.  Nagymamám gyermekorvos, ő diagnosztizálta először Tomin a betegségét. Filmemben azt szeretném megmutatni, hogy egy orvos hogy tudta feldolgozni, hogy fiának gyógyíthatatlan betegsége van. Számomra nagy példakép a Nagymamám, az, amekkora türelemmel kezeli a helyzetet és a Tomival töltött mindennapokat. Úgy nőttem fel, hogy Tomival több nyarat is együtt töltöttük és mindig érdekesnek találtam, hogy hogy látja a világot. Filmemben ezt próbáltam bemutatni. Az utóbbi időben vált fontossá számomra, hogy a családdal foglalkozzak, de nem szeretnék egy klasszikus családtörténeti munkát csinálni. Inkább egyfajta benyomást, hangulatot, a pillanatok erejét próbálom visszaadni a filmen, de úgy, hogy az ne legyen idegen a saját generációm vizuális világától.

Végül úgy döntöttem, hogy nem rakom ki ezt a filmet, mert úgy éreztem, hogy ilyen személyes témát a családomról nincs jogom kitenni.

 

 

GET CLOSER / Császár Vera: Európai egyensúly = Boldogság
fa, fém, kötél, festmények, tárgyak, etc., 2018-2019

Az ötletem az emlékekhez, a tapasztalatokhoz és az ember ezekre vonatkozó igényeihez kötődik. Mindenből meg kell kapnunk a „megfelelő adagot”. Amikor unatkozunk, utazhatunk. Amikor már régóta nem láttuk a családunkat, – például mert külföldön dolgozunk -, hazamehetünk. Ha saját igényeink szerint oszlik el a biztosság, otthonérzet és a felfedezés, újdonságok mértéke, akkor jól csináljuk. Könnyűnek tűnik, de tényleg az?

Különböző tárgyakat gyűjtöttem össze, és festményeket készítettem, amelyek számos európai országot képviselnek. Ezek szimbólumok, mint az angol teáskanna, az osztrák perec vagy a törökök által tisztelt állat, a macska. És van egy mérleg is. Ez vizualizálja a mértéket. Amire mindenkinek szüksége van: otthon és felfedezés.

 

GET CLOSER / Derzbach Dóra: Europianity
50 x 70 cm sized canvas, acryl, thread, paper, print, 2018-2019

Kiinduló pontom saját családom volt, mivel több nemzetiség keveredik a felmenőim között, és tudom, hogy Európában ezzel nem vagyok egyedül. Érdekes volt számomra gyerekkoromtól kezdve, hogy egy-egy európai országban hogyan tudnak együttélni különböző nemzetek. Ebből jött a téma. Hogyan alakult ki a nemzetiségi együttélés? Melyik országban hány nemzet él, és melyik ország hány kisebbségének nyelvét teszi ebből államnyelvvé? – ilyen kérdésekre kerestem a választ. Először gyűjtőmunkába fogtam a téma kapcsán, majd ennek az eredményét próbáltam meg egy műtárgyban vizualizálni.