first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Get Far: Nosce te ipsum! – Ismerd meg önmagad! (a delphoi jósda jelmondata)

projekt adatai

pályázat címe: Nosce te ipsum! – Ismerd meg önmagad! ( a delphoi jósda jelmondata )
csapat neve: Get Far
iskola: Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium
felkészítő tanár(ok): Sipos Eszter
pályázók: Czebe Nikolett, Foltin Fanni,Kármen Iványi Beáta, Kulcsár Csaba,Mocselini Balázs, Papp H. Írisz, Teleki Emma Dorottya, Varga-Keresztes Gyopár
helyezés: különdíj

 

projekt leírása

Az identitás fogalmát rétegekre bontottuk, így a csoportunkból mindenki olyan területet dolgozhatott fel a témán belül, ami számára leginkább érdekes volt. Így foglalkozunk a nemzeti-, az európai-, a családi, és a szakmai identitással. Az identitás ezen egységeit külön-külön művekben dolgoztunk fel, de folyamat közben mindegyiket megbeszéltünk közösen. Ezt a szisztematikus gondolkodást, ahogy a témát igyekeztünk kibontani egy-egy matricafelirattal, és egy folyamatábrával szeretnénk jelezni a kiállítótérben.

 

Papp H. Írisz: Disszonancia
Lightbox, fülhallgató, mp3 lejátszó, akkumulátor, fotó fólián
Lightboxok mérete egyenként: 20 x 30 x 5 cm
Hang: 1 perc 29 min

 

Célom egy olyan kép és hanginstalláció létrehozása volt, ami a családunkban generációkon át „lerakódó hangulatot”, valamint a családom identitásának kulcsszerepét próbálja szemléltetni. Személyes emlékekből szerettem volna felépíteni a munkámat. Próbáltam láthatóvá tenni a szülő-gyermek viszony sajátos torzulásait. A körülmények által ránk kényszerített adottságainkkal ellenkező életmód a személyazonosságunk torzulásához vezethet. Gyermekkorban kialakult indiviuummal még nem rendelkezünk, ezért nagy szerepe van a szülői mintának és családi identitásnak. Egy családomon belüli példát dolgoztam fel. Mivel tapasztalatom azt mutatja, hogy a magamban fellelt szorongás és belső feszültség elsősorban generációkon keresztül rakódott ránk (értendő itt a dédszülő, nagyszülő, szülő által kapott „hagyatékra”). Gyermekként nincs meg a képességünk úgy egy másik emberrel (szülővel, rokonnal) azonosulni, hogy azt a saját önazonosságunk (identitásunk) sérülése nélkül tudnánk megtenni. Számomra meghatározó élmény édesanyám végtelenül feszült és frusztráló sóhajtása és valahogy ez a hangulat az egész gyermekkoromat átöleli, valamint mai napig érzem ezt a fajta frusztrációt és belső feszültséget magamban a családi légkörben. Minden család rendelkezik külön identitással. A mi esetünkben nagyszerepet játszik és jellemző egy frusztrált hangulat, ami minden egyes családon belüli személyre rárakódott és nem feltétlenül tudatosan, de mégis hordozói lettünk. Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni, érzékeltetni a munkámban. A lightboxokban édesanyámról készült fotók láthatók. A hang pedig több családon belüli személy sóhajából áll össze, elsősorban édesanyáméból. Számomra fontos volt, hogy ezt a témakört feldolgozhattam, mivel sok párbeszédet indított el (generációk között is) és remélem, hogy továbbra is fog.

 

Mocselini Balázs
Térkép, fa rétegelt lemez, nagyítók, ledvilágítás, fólia, papír
82 x 115 x 6 cm

A nemzeti identitás témáját gondoltam végig, igyekeztem rávilágítani arra, hogy mit jelent a nemzeti identitás számomra, generációm számára. Mennyire élhet együtt az emberben a homogén magyar identitás a nyitottabb, multikulturális európai identitással? Kérdések vizuálisan izgalmas megjelenítésével igyekeztem a felszínre hozni az ezzel kapcsolatos gondolatokat.

 

Czebe Nikolett: Lenyomatok
plexilap, akril, drót, papír, nyomtatott szöveg
6db egyenként 30 x 40-es installációs egység

Az ősember barlangokból ismert kézlenyomatokból indultam ki, amelyekkel önmagukat jelölték. Ezen az úton elindulva próbáltam egy egyszerű, egyedi módot találni rá, hogyan tudnám a hozzám legközelebb állók identitását, személyiségét jelképezni. Érzékeltetni a hatásukat egymásra és rám is.

 

Teleki Emma
vinyl fólia, matricaszöveg, karton, festmény
Helyspecifikus installáció: terv a Deák 17 Galéria lépcsőházában a lépcső egy részének használatára

 

Munkámat a művészi identitás témája köré építettem. Egy elméleti kutatás keretein belül tanulmányoztam egy kortárs alkotó párost, a Kis Varsó művészcsoportot. Az ő munkásságukon keresztül kerestem a választ a felmerült kérdéseimre. Az alkotók idézetét felhasználó festmény és a lépcső installáció összegzi a tanultakat.

 

Foltin Fanni – Iványi Bea – Kulcsár Csaba – Varga Keresztes Gyopár: Europianity – Stratégiai társasjáték az európaiságról 16 év felettieknek
Asztal, székek, társas doboz, társas alaplap, játékleírás, kártyák, dobókocka, bábúk (társasjáték egy asztalon installálva)

 

Az európaiság témájában egy társasjáték fejlesztésébe fogtunk, ami meglehetősen nagy munka, folyamatban van. A tervezés és a megvalósítás jelenlegi fázisát szeretnénk bemutatni a kiállításon úgy, hogy egy asztal köré ülve játszhassanak is a kiállításra látogatók. Úgy gondoltuk, ez szórakoztató formája annak, hogy hogyan fejlesszük és osszuk meg a tudásunkat másokkal az európaiság témájában.

 

 

Varga Keresztes Gyopár: Identity Charger
Hanginstalláció
Faléc, raklap, OSB lemez, akril, mp3 lejátszó, hangszóró
Hang: Loopolt 3 perces hang és zenei remix

 

Édesapámmal nagyrészt telefonokon tartottuk és tartjuk a mai napig a kapcsolatot a távolság miatt. Szeretném, ha valamit átadhatnék ebből a hangulatból, Erdélyből, a különbségekből és a hasonlóságokból. Az egykori telefonfülkékre emlékeztető konstrukciómba beálló járókelők az Apámmal folytatott beszélgetésekből és zenei elemekből remixelt hanganyagba hallgathatnak bele. A köztérre kitenni egy ilyen személyes munkát eleinte fura ötletnek tűnt, ugyanakkor találtam hasonló jellegű projekteket a közelmúltból, ezek megismerése megerősített abban, hogy nem járok rossz úton.