first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Kaminat: Vászon/Canvas

projekt adatai

pályázat címe: Vászon/ Canvas
csapat neve: Kaminat
iskola: Karinthy Frigyes Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Váradi Emese
pályázók: Dávid Kamilla, Zsíros Natália
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

Koncepció: 

Koncepció leírás

A pályaművünkben az emberi test felületét művészeti vászonként értelmeztük, amelyre valaki nem csak tetoválások formájában, de különböző hegek, sebek, anyajegyek vagy bármiféle más bőrön látszódó nyom formájában tud “festeni”. Minden ilyesfajta jelhez tartozik egy történet, ami lehet akár kellemetlen, nosztalgikus vagy éppen teljesen pozitív, de mindenképpen maradandó, és hatásssal van egy ember személyiségére, identitására. Rengeteg időt vehet igénybe, míg egy ember hozzászokik, elfogadja, vagy akár meg is szereti a nyomokat a testén és ez alatt az idő alatt rengeteg érzelem, emlék és önmagának megismeréséhez fűződő tanulság halmozódhat fel benne.

A művünk interaktív módon készült el, ezért rengeteg köszönet illeti a benne résztvevőket. Űrlapokon és személyes kontaktuson keresztül kerestük meg őket. Arra törekedtünk, hogy minél különfélébb történeteket találjunk, ezért van a nyomok okozói között autóbaleset, falcolás, tetoválás, műtét és gyermekkori sérülés is. A többi testi jel, amit kaptunk, de nem került kivetítésre, a bábu mögött helyezkedik el egy CANVAS (vászon) feliratot formázva, ezzel is kiemelve a mű fő üzenetét.

A pályázat legelején még a vallás és divat összekapcsolásának ötletével indultunk el, de hamarosan rájöttünk, hogy ez nem a számunkra legmegfelelőbb téma. Nem elég személyes, mi pedig önmagunkból szerettünk volna kiindulni és inspirálódni. Végül a kulcs pont ebben rejlett: Kamilla éveken keresztül falcolta magát és csak az elmúlt egy évben merte felvállalni az ebből származó hegeket a társadalom előtt, ez pedig hihetetlen erővel hatott a személyiségére és gyógyulására is. Nati a születése óta testét borító anyajegyek elfogadásával küzdött sokáig, de aztán rájött, már annyira hozzánőttek, hogy magára sem ismerne nélkülük.

Így hát ezekből a személyes példákból inspirálódva kezdtünk neki a projektnek, amely sokkal több nehézséget tartogatott magában, mint elsőre hittük: a kivetítés egy számunkra teljesen idegen terep volt, főleg, mivel domború felületre kellett ráillesztenünk a képeket; a másik nagy problémánk a próbababa megszerzése volt: internetes hirdetések keresgélése, bolhapiacok látogatása, fast-fashion üzletek megkeresése és majdnem a teljes projekt feladása után végül a Dekor Szövetség segítségével lehetőségünk nyílt egyik próbababájuk használatára, amely miatt leírhatatlanul hálásak vagyunk. A fotózások és hanganyagok felvételének összeegyeztetése sem volt egyszerű, a résztvevők sokszor zavarban voltak és elnevették magukat, de végül ezt is sikeresként nyugtázhatjuk.

Most, sok-sok délutáni iskolában bennmaradás, tavaszi szünetben is bejárás, ötletelés, konzultálás és reménytelen egzisztenciális krízis után megvan a kész művünk, ami nem csak azok számára szolgálhat segítségként önmaguk elfogadására és megismerésére, akik részt vettek a projektben, hanem mindenkinek, aki látja a történetüket, hiszen ez a téma mindenkit érint, vallástól, kultúrától, nemtől vagy rassztól függetlenül. A művel mindenkit önmagának megszeretésére szeretnénk buzdítani és arra, hogy elfogadja, minden emberi test művészeti alkotás.