first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Kötél

projekt adatai

pályázat címe: Lehehehe
csapat neve: Kötél
iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Boskovitzné Csernyánszky Katalin
pályázók: Rékasi Ákos Bogyó, Skultéty Hanna, Skultéty Miklós Fülöp, Zákonyi Anna Lola
helyezés: nem ért el helyezést

 

Hogy kicsoda PomPom?

Egy korszak része, egy hangulat, egy mesevilág. A keleti blokkban mindenki ezen szocializálódott. A mi szüleink ehhez a generációhoz tartoznak, számukra ez az ismerős, így ezeket a meséket mutatták nekünk is. Ezek a Pannónia Filmstúdió nosztalgikus fénykorának meséi, mint például: Mézga család, Kockásfülű nyúl, Vizipók-csodapók vagy de ebbe a korszakba sorolható a külföldi Lolka és Bolka, Kisvakond stb. Ezen mesék történetevezetése, azzal, hogy a bonyodalom végül mindig jóra fordul, megvédi a gyerekeket és a szülőket a valóságtól és az igazságtalanságtól.

 

Miért pont PomPom?

A PomPom csak egy a sok közül, amin be tudjuk mutatni a kizökkenés érzetét. A mese szereplői mindig ugyanazok. Minden rész ugyanazzal kezdődik és zárul, a tanulságok is ismétlődnek.

 

Műleírás

Pom Pom észrevétlenül éli a hétköznapjait és süllyed bele az egyhangúságba. Míg egyik nap a barátja, Picur, nem jön. Minden nap számít rá, ezért nem tudja kezelni a hiányát. Ez az apró változás mintha felébreszteni, az őrület határára sodródik, a változás miatt rálátást nyer a körülötte történő eseményekre (pl. környezeti katasztrófák, erőszak, diktatúra). Megérzi a saját tehetetlenségét, viszont sem változtatni, sem visszarázódni nem tud, mert már szembesült a valósággal. A végén légüres térbe kerül. Videónkban ezt próbáljuk majd bemutatni. Az elején az eredeti mesefilmből veszünk jelenetet. Saját rajzainkat használjuk fel Pom Pom szétesésének ábrázolására és itt közbe bevágunk videórészleteket a való világ katasztrófáiról.

 

Értelmezés

A világ állandó dinamikája és gyors tempója miatt sokszor észre sem vesszük magunkat és magunkkal együtt a saját gondjainkat, nehézségeinket. Ezt lehet önvédelmi mechanizmusnak nevezni az embereknél. Egy váratlan kizökkenés oka lehet saját magunk vagy akár másnak is a cselekedete. Egy ilyen esetleges önmagunkra-ismerés során beláthatatlanul zuhanunk bele egy határtalan spirálba, ahol folyamatosan eszünkbe jutnak események, döntések, amelyekkel találkoztunk és ezek egyre mélyebbre taszítanak minket ebbe a negatív állapotba. A gerjedő folyamat során megváltozik a viselkedésünk, illetve kedvünk, ami kihatással lesz majd az azt követő cselekedeteinkre (pillangóhatás). Egy letört, meggyűrt állapotba kerülünk, ahonnan nem tudunk egy pillanatról a másikra kilábalni. Az állapot megszűnéséhez egy kiüresedett pillanatra van szükség, amikor megállnak az ilyen gondolatok és elfelejtődik a múlt. A pillangóhatás effektust követi egy anti-pillangóhatás, ami megszüntet minden gondolatot, és helyet ad a szükségleteknek, mivel élni kell, életben kell maradni.