first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Lavender

projekt adatai

pályázat címe: Az idolok lelke
csapat neve: Lavender
iskola: Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Dékányné Varga Krisztina
pályázók: Dudás Dorka, Zölley Hanna
helyezés: nem ért el helyezést

 

Az idolok olyan személyek, akiket istenítenek tökéletességükért. Csapatunk egységesen elítéli azt a fajta bánásmódot, mely szerint privát érzelmeiket el kell nyomniuk és a munkára kell koncentrálniuk.

Koncepciótervünket egy igazán népszerű koreai együttes, a BTS (방탄소년단 vagy Bangtan Sonyeondan) egy videóklipje ihlette. A BTS névre hallgató 7 tagú fiúegyüttes világszerte ismert. Ők a legnépszerűbb K-pop előadók a világon, az ő segítségükkel robbant be a stílus a zeneiparba. Miután jobban belemélyedtünk a témába, azt tapasztaltuk, hogy az előadók élete mennyire nehéz, hiszen nem csak a zenében kell jeleskedniük, hanem a táncban, színészetben, dalszövegírásban, és még a szépségideáloknak is meg kell felelniük. A K-pop idolok egészen kiskoruk óta keményen dolgoznak, napokon át csak táncolnak és énekelnek a teljes kimerülésig. Rengeteg a nyomás, amely a koreai zeneiparban jelenlévő elvárásoknak való megfelelésből és a hibátlan megjelenésből adódik, röviden: hogy tökéletesek legyenek.

A BTS tagjai azonban az ipar többi tagjához képest teljesen más formában mutatják ki valós érzelmeiket és bennük kavargó gyötrelmeiket: a művészeten keresztül. A mai fiatalság körében elterjedt munkásságukat azért is kedveljük, mert közel engedik magukhoz rajongóikat. Így láthatjuk meg azt a kettősséget, ami a tükrök mögött megjelenik. Az ijesztő árnyékot, mely minden tükör mögött jelen van. A ’persona’-t, melyet mások látnak, de belülről nem ismerhetnek.

A belső, erkölcsi hozzáállásuk, érzelmi attitűdjeik feltárásához két videóklipet vizsgáltunk meg snittenként; megfigyeltük a képi világot, azokat a képi elemeket, amelyek utalások lehetnek, és az ezeket narráló szövegeket. Végül választásunk a MAP OF THE SOUL: 7 ’Interlude: Shadow’ Comeback Tralier MV-jükre (music video) esett. Érdekessége a klipnek, hogy Anish Kapoor munkája is megjelenik benne: a Swayambh. Kapoor munkássága, a torzított valóság bemutatása tökéletes az üzenet átadására. A tömeg, mely nem fér át az ajtón, és egy részét el kell veszítenie ahhoz, hogy képes legyen előre jutni.

A videó két színt ütköztet: a kéket és a pirosat. A kék a művész énjét, SUGA-t reprezentálja: minden kamera felé fordul, mindenki csak őt látja. És a piros, amely a valós énjét, Min Yoongi-t ábrázolja, akit senki sem vesz észre a tömegben.

Carl Jung tudománya alapján alakítva, a központban a ’Self’, vagyis az idol személye játszik, ezt ábrázolja a hét tükörből a középső. Ez osztható két részre, ’inner world’-re (IR) és ’outer world’-re (OR). Az OR az a bizonyos része az idolnak, melyet a külső világ ismer és alakít. Ez nem feleltethető meg az igazi, privát énjével, itt jelenik meg ’persona’ fogalma. Ez tartozik a személy ’ego’-jába, mely közvetít a tudatos és a tudattalan közt, feladata a tudattalan elme rejtett vágyait a valósággal, méghozzá a valós világ igényeivel összehangolni. Az IR viszont az idol privát, belső énje, mely sokszor még számára is ismeretlen és félelmetes. A ’shadow’ az árnyék – melynek fizikai definíciója a valami által kitakart ismeretlen sötétség – része az idolnak, melyet az ’ego’ sem ismer, nem fejezi ki. Ez a tudattalan, ismeretlen oldal, amit mi a tükrök mögötti árnyékkal is kifejezünk. Ide kötődik az ’animus-anima’ fogalma, mely egy férfi legbelső, tudattalan feminin, míg egy nő maszkulin oldalát jelenti. Az IR és az OR fogalmához is társítottunk egy-egy sajátos érzelmet: inner world mint félelem; outer world mint rejtett véleménynyilvánítás. Ezen keresztül képesek vagyunk velük azonosulni, hiszen bennünk is jelen van ez a fajta kettősség, az olyan „én”, amelyről nem tudunk semmit. Az ettől való félelem mindenkinek nyomasztó.

A hét tükör a BTS-t reprezentálja, ezekben elhelyezzük az érzelmeket, amiket átadnak nekünk dalaikon keresztül. Kis tükrök segítségével szeretnénk megmutatni, hogy az „álom élet” nem feltétlenül jelent akkora boldogságot, mint ahogy milliók képzelik. Megmutatja azt is, hogy mekkora jelentősége van hét ilyen kis személynek a nagyvilágban, mint a fiúk, akiket itt a tükör ábrázol. Hogy az emberek, akiket nap mint nap látunk, nem mindig önmagukat adják. Beleláthatunk? Persze. De ismerhetjük csak tükörkép alapján? Na, azt már nem.