first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

MIMMA: Lenyomat

projekt adatai

pályázat címe: Lenyomat
csapat neve: MIMMA
iskola: Budapesti Osztrák Iskola
felkészítő tanár(ok): Mészáros Borbála
pályázók: Ferencz Emma,Szakál Míra
helyezés: nem ért el helyezést

 

koncepció leírása

Megszületsz. Tiszta lap fogad. Érintetlen vásznak. Az a feladatod, hogy megtöltsd őket élettel és jutalmul megkapod saját magadat. Rápillantasz a vásznaidra: Ez vagy te! Talán már nem ugyan az vagy, aki tegnap voltál, hiszen folyamatosan változol, mert a környezeted és a történések formálnak.

A „Lenyomat” egy pillanatnyi álláspontot ábrázol egy ember identitásában. A 8 különböző méretű vászon mindegyike egy fontos cikkelyt jelképez az életben, olyan dolgokat, amik meghatározzák egy részünket:

  • Nemzeti identitás
  • Vallás
  • Tapasztalatok
  • Adottságok
  • Teljesítmények
  • Kultúra
  • Életcélok
  • Titkos összetevő: Mindannyian egyediek vagyunk. Csak te tudsz választ adni arra, hogy mi az a plusz, ami az önmagadról alkotott képhez elengedhetetlen. Ez az ami, számodra hiányozna a listáról, hiszen e nélkül te nem az lennél, aki vagy. Mi tesz téged megismételhetetlenné?

Persze ezek a felsorolt tényezők, mindenki életében más milyen szerepet töltenek be és egytől egyig minden ember más alapokkal indul. Ez által mindegyikünk vászon kompozíciója más milyen formát ölt. Például az adottságainkat vagy a kultúrát, amiben felnövünk, nem választhatjuk meg. Így ezeket a vásznakat az élet magától színezi be számunkra. De a képességeinket fejleszthetjük és megismerhetünk újabb és újabb kultúrákat és teremthetünk új hagyományokat is. Életünk végéig változnak a képek ezeken a vásznakon, úgy ahogy az összes többin is. Hiszen tapasztalatokat folytonosan szerzünk, és véleményünk is bármelyik pillanatban megváltozhat. Az identitásod, ily módon alakul ki a folyton módosuló vásznak összképéből. Lehet, hogy még akadnak betöltetlen felületek, olyan területek, amelyek terén még rászorulunk némi tudás és élmény gyűjtésére. Viszont valószínűleg idővel ezeket is megtölthetjük életünk színeivel.

Az összes ember, akivel találkozunk, beszélünk, hozzánk tesz valamit. Mindenki mindenkire hatással van, nagyon is számít, hogyan bánsz a társaiddal, hiszen mély nyomot hagyhatnak egy emberben a megjegyzéseid. Te döntöd el, hogy pozitívan vagy inkább negatívan befolyásolod a személyiségét, annak az illetőnek. Az emberek és a közösség jellemformáló hatását jelképezi, hogy a középső, nagy ujjlenyomat kis ujjlenyomatokból áll össze. A nagy ujj ahhoz tartozik, akinek az identitását ábrázolják a vásznak, így az van a középpontban, de a körülötte lévő emberek nélkül nem lehetne az aki.

Az élet nem „gyalog galopp”, az úton szerzünk pár sebet. Ezek vagy teljesen begyógyulnak vagy úgy, ahogy tudjuk, összeforrasztjuk ezeket a sérüléseket. De bizonyos történések következményeit örökre magunkon viseljük.

Kié az UJJ és a kis ujjacskák kihez tartoznak?

Az alap ötlet az „ujjlenyomat ujjlenyomatokból” volt. A személyes és a társas identitás együttesét megjelenítve ezzel. Egyik osztálytársunkat, akitől megtudtuk, hogy hamarosan örök búcsút kell intenünk, mert elhagyja az országot, megkértük, hogy legyen az ujj-modellünk. Övé az óriás ujj, de ez a mű értelmezése szempontjából nem lényeges. A kép a nézőt igyekszik megszólítani, nem egy adott ember identitását ábrázolja, hanem egyszerre senkiét és mindenkiét.

Bescanneltük az ujjat, kivetítettük vásznakra és felrajzoltuk a körvonalait. Fontosnak tartottuk, hogy egy közösséget reprezentáljanak a kis ujjak. Ezért, az a több, mint 100 féle ujjlenyomat, mind az iskolánk diákjaitól és tanáraitól származnak. Sokan mondták, hogy miért szenvedünk a folyosókon való futkározással és az emberek levadászásával, amikor senki sem venné észre, ha csak a mi ujjunk lenne rajta. De ez a mű pont arról is szól, hogy minden társas kapcsolat minket formál. Ezért kikerülni, ennek a projektnek az egész szociális építő részét nem csak a munkánkat fosztotta volna meg ettől az értéktől, hanem minket is.