first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

A 2022/2023-as év pályázati kiírása

A 14. alkalommal megrendezett Van Művészi Vénád? nemzetközi pályázat témája: a FOOD*. Az elsőre talán közönségesnek ható téma számos izgalmas megközelítési lehetőséget kínál.

A táplálékok jelentik a biológiai létezésünk egyik alapját. Az életben maradásunkhoz ennünk kell. Hogy mit, az sok mindentől függ: hol élünk, mihez jutunk hozzá, fiatalok vagy öregek, egészségesek vagy betegek vagyunk. Az ételek ezzel együtt az identitásunk részét képezik, fontos kulturális tartalmakat hordoznak, így alkalmasak a nemzetek/etnikumok közötti kommunikációra is. De nem csak a testnek, a szellemnek is szüksége van a finom fogásokra. Előállításukkor kiélhetjük a kreativitásunkat. Az sem véletlen, hogy a különböző ételek, élelmiszer-alapanyagok gyakran jelennek meg művészi ábrázolásokban, sőt maguk is műalkotásokká válhatnak.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az élelem társadalmi, gazdasági, politikai vetületét. Csak néhányat említünk: a környezeti hatásokból, az egyenlőtlen elosztásából, a társadalmi különbségekből adódó élelmiszerhiány; éhezés; a fejlett világban tapasztalható élelmiszer-pazarlás; a hátrányos helyzetű régiók, társadalmi csoportok egészségtelen táplálkozása…

Olyan időszakot élünk itt Közép-Kelet-Európában – nem kis részben az ukrajnai háború következtében -,  hogy új hangsúlyok, új normák, új viszonyok születnek az élelemmel kapcsolatban.

*FOOD: élelem, étel, élelmiszer, táplálék

 

KINEK?

 

A pályázatra min. 3 és max. 6 fős, 15 és 19 év közötti diákcsoportok jelentkezését várjuk. Előzetes művészeti tapasztalatok vagy tanulmányok nem szükségesek.

 

MIÉRT?

 

A pályázat célja, hogy a középiskolások a képzőművészet segítségével minél intenzívebb diskurzusra lépjenek a világgal, amelyben élnek, s nem mellékesen új ismeretekkel, készségekkel, tapasztalatokkal gazdagodjanak.

 

Ha ez nem lenne elég indok, csatlakozz a 2022. szeptember 13-án tartandó online Ped.Kedd alkalmunkhoz, amikor részletesen bemutatjuk a Van Művészi Vénád? nemzetközi projekt sikereit.

 

MIKOR?

 

Jelentkezési határidő: MEGHOSSZABBÍTVA! 2022. október 9. éjfél
Regisztrációs űrlap

 

Felkészítő alkalmak:
2022. október 12. szerda 10.00-15.00 Ludwig Múzeum
2022. október 13. csütörtök 14.00-16.00 online

 

A projektek fényképes, szöveges dokumentációjának feltöltési határideje: 2023. január 15.

 

Kiválasztás: 2023. február 1-ig

 

2023. február 28. és március 1.: a zsűri által kiválasztott művek beérkezésének határideje installálásra kész állapotban a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériába.

 

Zsűrizés: 2023. március 2-ig.

 

2023. március 3.: a kiválasztott projektek prezentációja, díjátadó és kiállításmegnyitó a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

 

A verseny történetében először kerül Budapesten megrendezésre a pályázat nemzetközi döntője 2023. június 9-11. között. Várhatóan a legjobb helyezést elérő cseh, szlovák és magyar csapatokat látjuk vendégül a Ludwig Múzeumban, illetve a Deák17 Galériában.

 

További kapcsolódó tartalmakért kövesd a Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/vanmuveszivenad

 

Kép: Eperjesi Ágnes: Heti étrend (Szerda) (1996)

További blog bejegyzések