first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

A Doktor Csapata

projekt adatai

pályázat címe: Bálványok útja
csapat neve: A Doktor Csapata
iskola: Pécsi Művészeti Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Styrna Katalin
pályázók: Fehér Bíbor, Fehér Pörzse, Hartwég Benjámin, Hemm Lili, Jánosi Noémi, Varjas Hanna
helyezés: különdíj

 

Miért a nő?

Egyrészt mert a csapatunk főleg lányokból áll. Így ez a téma – a divat, a szépségápolás, a női léttel járó nehézségek és örömök közel állnak hozzánk. Mind a részei vagyunk, és ez nem feltétlenül baj. Lehet ezt okosan, tudatosan csinálni, úgy, hogy a megfelelés kényszere nem szippant be minket. Úgy hisszük, mindehhez szükséges ismerni a történelmet, elődeink hibáit és remek ötleteit is.

Másrészt mert a nő, az anya az örökös bálvány. Az egyik legelső művészeti alkotás, a Willendorfi Vénusz sem más, mint egy nőalak. A férfi vigasza és végzete. Elvárásai vannak a másik nemmel szemben és kívánságai. A legtöbb korszakot egy nő határozza meg – vagy egy korszak meghatároz egy-egy híressé váló nőt. Az egész világ tükröződik a teremtő asszonyban.

Nem gondoljuk, hogy bármelyik nem a másik fölé emelkedhet. A világunk egyensúlyon alapszik, így a projektünk nem az asszony egyedüli mindenhatóságát hivatott hirdetni, hanem az általunk már ismert történelmi személyek, korok ellenpólusát, a korszakalkotó nőt mutatjuk be.