first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

AKG

projekt adatai

pályázat címe: -
csapat neve: -
iskola: Alternatív Közgazdasági Gimnázium
felkészítő tanár(ok):  Sulyok Pap Zsuzsa, Vékás Magdolna
pályázók: Sándor Luca Zsófia, Kanyó Léna
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

Stop motion identitásról

Az animáció készítés mindkettőnk által imádott tevékenység, ezért nem is volt kérdés, hogy a pályázatra fogunk egyet alkotni. Hosszas brainstorming után, az eredeti koncepció csak egy parányi részét használtuk fel, mert hamar bebizonyosodott, hogy elképzeléseink igencsak túlszárnyalják mind az időnket mind a képességeinket.

Az arcon való animálás végül tökéletesnek bizonyult, hisz nincs identitás ember nélkül.

A stop motionünkben ”lebontottuk” az embert. Mindenki más „maszkot” visel/ eltérően viselkedik/ más képet mutat magáról az adott környezetben, társaságban, szituációban. Ez adta az ötletet az elejéhez. Szereplőnk leveszi saját maszkjait, majd bőrét is lehúzza, ami alatt virágok vannak, melyek az  egyediséget szimbolizálják, mindamellett, hogy akár egy ember személyiségének fejlődésével is párhuzamot vonhatunk velük. Egy ember akkor kezd el leginkább virágozni, mikor megtalálta saját magát/identitását.

Az ez után következő szivárvány mögött nincs elvont tartalom, ez a queer identitást jelképezi.

A gyümölcsmatricák, melyek ellepik a szereplő arcát (úgymond megfojtják), a fogyasztói társadalmat, és annak az emberre ható nyomását jelentik számunkra. (Aztán magában az, hogy a gyümölcsökre matricát ragasztanak, az abszolút pazarlás, de hát mindent a marketingért… erre is felhívja a figyelmet.) Megkértük ismerőseinket, hogy tegyék félre a matricákat az elfogyasztott gyümölcseikről, így gyűlt össze ennyi, néhány hét leforgása alatt.

A karakter fejére is a társadalom teljesíthetetlen, ember felé irányuló elvárásaitól való védekezés végett került papírzacskó. Egy burokként funkcionál. Kívülről csak azt látni amit ő maga ráfest, ami általában az, amit mások látni akarnak.  De azért alatta ott van a szivárvány, a virágok, a színes egyéniség.