first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Animációs négyes+1: Üvegbe zárva – az utókor gyümölcse

projekt adatai

pályázat címe: Üvegbe zárva - az utókor gyümölcse
csapat neve: Animációs négyes+1
iskola: Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Debrecen
felkészítő tanár(ok): Kovács Kriszta
pályázók: Kóka Enikő Mária, Rácz Enikő, Tóth Réka, Szilágyi Bettina, Ungvári József Márk
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

A gyűjtögetés ősi gondolatából indultunk ki, amikor a termések, bogyók, gyümölcsök gyűjtése női tevékenység volt.

Ma is megjelenik e tevékenység, amikor a piacon beszerezzük a kívánt terméseket, és elraktározzuk azokat különböző módokon. Például befőzéssel, ahogyan gondos nagymamák szokták tartósítani a gyümölcsöket.
A befőzés egy olyan gyűjtés, amellyel rendszeres vitaminforráshoz juthat a család, a gondoskodás, előrelátás, a rendszerezés, címkézés is megjelenik e tevékenységben.

Az installációhoz egy stelázsit választottunk, melyen befőttek sorakoznak, akár a nagymama spájzában. Ám nem gyümölcsök kerültek az üvegekbe, hanem műanyag kupakok.

Gyakori, hogy különböző, általában jótékonysági célokra kupakgyűjtéseket szerveznek.
Rengetegen gyűjtik a műanyag flakonok kupakjait annak reményében, hogy ezzel segítenek a rászorulókon. Nagy türelem, szervezettség szükséges ahhoz hogy ezzel valós segítség érkezzen a szükséges helyre. (3 grammos kupakokkal és az általunk látott legjobb, 70Ft/kg-os felvásárlási árral számolva több mint 4 760 000 kupakra van szükségünk egymillió forint megszerzéséhez.)

Modernkori emberként egyre hangosabban, egyre több irányból halljuk, baj lesz, baj van Földünkkel, pusztítja az emberi felelőtlenség. Óriási szerepe van e folyamatban a felhalmozott, le nem bomló műanyaghulladékoknak is. Az üvegekben megjelenő kupakok emlékeztetnek bennünket a szelektív hulladékgyűjtésre, a műanyagok hosszú élettartamára, – az üvegekre írt évszámok azt is mutatják, hogy a kupakok ellenállnak az időnek, nem romlanak, nem fakulnak.

A nagymama stelazsija  polcterítőkkel egészül ki, melyeken qr kód motívumok sorjáznak, melyek szintén környezetünk aggasztó helyzetére figyelmeztetnek bennünket.