first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

ArTér: Ajtók

projekt adatai

pályázat címe: Ajtók
csapat neve: ArTér
iskola: Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szegedi Deák Ferenc Gimnázium, Szegedi SZC Vedres István Technikum, SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola
felkészítő tanár(ok): Bata Anikó
pályázók: Buchholcz Luca, Kakuszi Bettina, Szorcsik Miklós, Patai Regina
helyezés: nem ért el helyezést

 

Projektünk megvalósítását leginkább installáció formájában tudtuk elképzelni, bár a témával való ismerkedés közben többféle megvalósítási forma is felmerült. Az installáció elkészítéséhez egy fehér falfelületre lett volna szükségünk, melybe agyagból készült szimbólumokat rögzítettünk volna. Ezeket a szimbólumokat a látogatók a nekik tetsző sorrendben színes fonalakkal köthették volna össze. Az alkotás így folyamatosan változott, fejlődött volna a résztvevők interaktív közreműködésével. Sajnálatos módon a galéria falába nem lehet fúrni, egy nagy méretű hordozófelület szállítása pedig Szegedről Budapestre nagyon körülményes lett volna, tehát eredeti elgondolásunkat viszonylag rövid idő alatt át kellett formálnunk.

Végleges tervünk:

Az embert minden nap választások sora teszi próbára vannak kisebb és nagyobb volumenűek, ám végül választásaink összessége határozza meg és alakítja egyéniségünket. Az, hogy jól választottunk-e, mindig utólag derül ki, vagy még akkor sem, mivel gyakran felmerül a „mi lett volna ha…?” kérdése. Választásainknál több szempontot is figyelembe kell vennünk, felteszünk magunknak kérdéseket: Odaérek vajon? Meg tudom csinálni? Tényleg ezt szeretném? Belefér ez még?

De mi is a legfontosabb? Véleményünk szerint az, hogy mindig önazonosak maradjunk, s minden egyes döntés mögött ott legyünk Mi, saját magunk. Többek között ezt próbáljuk kifejezni alkotásunkkal.

Választási lehetőségeink sokaságát egy leegyszerűsített, kubista épület szimbolizálja, melyet minden oldalról ajtók vesznek körül. Minden ajtón van egy szimbólum, melyek kilincsként szolgálnak. A néző az ajtókat kinyitva, az ajtók belső felületén elolvashatja a lakók érzéseit, egy-egy az életből kiragadott választásukat, ami reményeink szerint morális elmélkedésre serkent. A leegyszerűsített épületnek lesz két fő ajtaja, melyek a ház belsejébe nyílnak. A nagy ajtók belső felületére tükröket rögzítünk, ezek segítségével saját magunkkal nézhetünk szembe.

A mi narratívánkban a ház az elménk attribútuma. Ebben a házban a gondolatok, mint lakók jelennek meg, s őket kell nap mint nap meghallgatnunk, s elbírálnunk, mennyire is értünk egyet velük, mit gondolunk róluk. Minden vélemény, választás fontos az életben, azonban ez egyelőre csak a felszín. Választásainkban fontos, hogy őszintén szembenézzünk önmagunkkal, és ne csak mások elvárásainak megfelelve döntsünk. Így találhatjuk meg az utat valódi énünkhöz, láthatjuk meg magunkat, ahogyan ez installációnk tükreiben is megvalósul.

Igazán akkor tudunk jól állást foglalni, ha időt töltünk a mérlegeléssel, hogy végül megláthatjuk önnön magunkat, akárcsak a ház belsejében a tükrök segítségével.

A mi felfogásunkban ez a titok nyitja, a kulcs a sikeres választásokhoz. Ehhez viszont idő kell, a doboz belsejébe is csak az fog bepillantást nyerni, aki időt tölt a gondolatok olvasásával, latolgat, vajon egyetért-e a személyekkel, s egyszer majd megtalálja a kulcsot önmagához. Ez is egy választás: van, aki úgy dönt, hogy tüzetesen áttekinti a helyzetet, más elsiklik felette. Persze nem ítélhetünk el emiatt senkit, hiszen ez az életben is egy hosszú folyamat: mélyére ásni, s megtalálni saját magunkat a sok kósza gondolat közt.

A tükrök mellett, a doboz belsejét dekoráló lakók sziluettjei a már meghozott döntéseinket hivatottak szimbolizálni, melyek a lényünk egy-egy darabjává válnak, míg meg nem változik az adott dologról a véleményünk, s fel nem váltjuk egy újabb döntéssel. Énünk, gondolataink az idő előrehaladtával folyamatosan változnak, ahogyan a tükörképünk is, és ebben a folyamatos változásban próbáljuk megtalálni az állandóságot, ami valljuk be, nem kis feladat.

 

Az ajtókhoz tartozó szimbólumok és gondolatok:

1. Három emberke: Úgy gondolták rólam, jobb nekem magányosan, ezért sem próbált senki közeledni felém. Ekkor úgy döntöttem a saját kezembe veszem a dolgokat és nem maradok alul. Ezzel a bátorsággal sikerült megtalálnom a legjobb barátaimat, akik nélkül nem is tudom, mi lenne velem. És milyen jól is tettem; annyi közös emléket sikerült szereznünk együtt!

2. Magányos emberke: Régebben sok ember vett körül, azonban rájöttem, hogy ezek mind csak felszínes kapcsolatok voltak. Eltűnődtem, ha tényleg bajba kerülnék, ezek közül az emberek közül hányan állnának mellém? Lekoptattam a hamis barátokat, ma már csak a valódi, értékes kapcsolatokkal törődöm. Megtanultam élvezni a magam társaságát

3. Ágy: Egyre több időt töltök az ágyamban punnyadással vagy filmnézéssel. A paplanom puha és meleg, mindig akad egy jó könyv a polcomon, a neten pedig érdekes tartalom. Ha elhívnak valahova, inkább úgy döntök maradok, jobb nekem itthon. Talán a szociális képességeim rovására megy ez, számomra a kényelem a legfontosabb szempont, és persze a közeli barátaim számára az ajtó mindig nyitva áll, ha szeretnének velem lazulni a kanapén.

4. Tornacsuka (Lulu): Már egy ideje sportos életet folytatok, mert elhatároztam, hogy egészségesebb leszek. Habár az elején még nehéz volt hozzászoknom ehhez az új életstílushoz, ma már úgy tartom, nincs is jobb dolog, mint elmenni a kondiba vagy falat mászni. Büszke vagyok magamra, mikor teljesítem a kitűzött célt, tudom, hogy közelebb vagyok a céljaimhoz.

5. Macska: Kiskorom óta szeretem, ha van kiről gondoskodnom, legyen az kutya, macska. Úgy tartom, állatbarátnak lenni egészséges számomra – ha az embernek van kiért felelnie, semmiképp sem feledkezik meg önmagáról sem.

6. Oroszlán: Számomra a hűség az egyik legfontosabb emberi erény. A hűség ugyanis egy választás, döntés az életünkben. Mindenkinek jogában áll meghatározni, hogy egy adott emberhez, kapcsolathoz, eszméhez, akárcsak egy gondolathoz is hű marad-e.

7. Könyv (Miki): Mikor fiatalabb voltam, inkább olvastam, mintsem hogy a barátaimmal játszottam volna, mert nem tudtam letenni egy könyvet sem, ami érdekelt. Hosszú idő kellett hozzá, hogy megtaláljam az arany középutat, de azóta elegendő időt töltök a szeretteimmel is, és nem hagyom őket cserben, amikor szükségük van rám.

8. Tévé: Szeretek filmezni, főleg, ha közben van rágcsa, és élvezhetem a kanapém nyújtotta kényelmet. Habár régen napi több órát töltöttem a csatornák közti kapcsolgatással, most már rájöttem, miképp kell tudatosan televíziós műsorokat vagy internetes tartalmakat nézni, és odafigyelni arra, nehogy beszippantson a média.

9. Hold: Éjszaka vagyok aktívabb, ha munkáról van szó, mert nyugodtabb és csendesebb a környezetem.