first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Fali: Múlt és jelen Csokonai tollából

projekt adatai

pályázat címe: Múlt és jelen Csokonai tollából
csapat neve: Fali
iskola: Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium, Debrecen
felkészítő tanár(ok): Baloghné Juhász Margit, Kovács Krisztina
pályázók: Csernyi Fanni, Tóth Lili Brigitta
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

Pályázati munkánkban sok színben megjelenik a gyűjtés. Ha belegondolunk, szinte egész életünkben gyűjtünk, hogy mit, azt saját magunk és valahogyan környezetünk határozza meg. Diák létünkre a gyűjtés témakörét mi másban ragadhattuk volna meg, ha nem abban, ami szinte a legközelebb áll hozzánk. A tanulásra való vágy, hogy valami újat mutassunk be és hozzunk létre.

Célunk valami szép, esztétikus és valami figyelemfelkeltő darab létrehozása volt. Ötletek milliói repkedtek gondolatainkban mikor megszületett az az ötlet, hogy ragadjuk meg a múltat és a jelent egyszerre, mint ellentétes időszakot, korszakot. Ehhez szükségünk volt a múltban élők közül valakire, aki sokat adott a magyar nyelv értékeihez és a mai korosztálynak példaként szolgál.  Pályamunkánk fő alakja így Csokonai Vitéz Mihály lett. Az iskolában ezzel egy időben Csokonairól tanultunk, így segítséget magyar tanárunktól is kaptunk. Elkezdődött a munka. Felkerestünk nagyszülőket, rokonokat, ismerősöket, szétnéztünk pincékben és padlásokon, hogy nincs-e félretéve régi rozoga képkeret, amit mi a későbbiekben újjá varázsolhatunk. Kutattuk megbontott festékekért és minden olyan alapanyagért, ami számunkra felhasználható lehetett a későbbiekben. Művészeti iskolás diákokként a rajzot is előtérbe hoztuk, mivel minden nap ezzel foglalkozunk.  Csokonai Vitéz Mihály Vajda Juliannához írt verseit és szerelmi életét ragadtuk meg. Kedvenc technikánkat a tus tintát felhasználva munkamegosztásban Csokonai Lilla verseit a felújított képkereteinkbe égetett szélű akvarell papírra lejegyeztük. Míg egyikünk írt a másik a képkereteket festette akril festékkel. Az arany szín a költői gazdagságot jelképezi, míg az oszlop alján lévő sötétség a mindennapi életet, a hétköznapiasságot mutatja. Csokonai szép verseket írt.  Érzéseinek és gondolatainak mélységét az égők jelképezik. A képkeretek mögül kilógó nagyító a költői szabadságot a nehéz és boldog időket tükrözik. Egy egyszerű eszköz tükrözi mindazt, amit a költő átélt írása során. A pályamunka elkészítése során sok új technikával ismerkedtünk meg. Ha valamit gyűjtünk, a gyűjtemény darabjainak van egy rendszere, aminek különleges helyet szánunk és nagy becsben tartunk. A mi gyűjteményünk helyzetét tekintve térben kimagasló. Ezzel is szerettük volna érzékeltetni a költő nagyságát, munkásságának fontosságát.  Az installáció elkészítése során betekintést kaptunk Csokonai életútjába, a költő munkásságába, a kor, melyben élt, sajátos jellemzőibe.  A jelent egy kisfilm elkészítésével próbáltuk megmutatni. Felkerestük városunk Csokonai Vitéz Mihály nevét viselő intézményeit, szülőházát, egykori lakhelyeit. Igyekeztünk néhány gondolattal a hallgatók kíváncsiságát felkelteni és inspirálni arra, hogy látogassák meg ezeket a helyeket, ha Debrecenben járnak. Újszerű technikát alkalmazva-gravírozás üvegbe, fába-mutattuk meg a helyszíneket, melyek kapcsolódnak az installációnkhoz.

Számunkra sokat adott ez a feladat. Kissé mi is a kor részesei lehettünk a gyűjtőmunkánk során, a múlt értékeinek felidézése által tisztelettel adózunk a költő munkássága előtt. Úgy érezzük az elkészült installáció hűen tükrözi a múlt és jelen összekapcsolódását, arra tanítja a mai nemzedéket, hogy a múlt értékeire figyeljen, tanuljon belőle és ne hagyja, hogy feledésbe merüljön.