first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

SZISZKI: Hommage á Stephen Hawking

projekt adatai

pályázat címe: Hommage á Stephen Hawking
csapat neve: SZISZKI
iskola: ÉSZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma
felkészítő tanár(ok): Regős Ágnes
pályázók: Kántor Benjámin, Kovács István, Nagy Lilla
helyezés: nem ért el helyezést

 

projekt leírása

HOMMAGE Á STEPHEN HAWKING – vagy identitás a Földön kívül

Az érdekfeszítő előkészítő óra utáni megbeszéléseink során sok témát vetettünk fel. Szépen végig mentünk, nemzeti, család, közösségi és egyéni identitásokon, ám végül kettő maradt: a nemi identitás és a kozmikus identitás. Azonban az előbbi megvalósítását túlságosan is bonyolultnak véltük. Így végül a Kozmikus identitás mellett döntöttünk.

Mivel egyre bizonyosabbá válik az, hogy ha az emberiség nem változtat az életmódján világméretű szinten, akkor a Föld nem is olyan sokára lakhatatlanná válik. Ma már a legszélesebb körökben is  ismert veszély forrás a globális felmelegedés és annak következményei jelentik. A globális felmelegedés oka az ipari termelés következtében kibocsájtott szennyező anyagok olyan mértéke, amelyet a Föld már nem tud feldolgozni. Nem csak a jégsapkák elolvadásával fenyeget, ezáltal a vízszint megemelkedésével és a tengerparti területet elöntésével, de a túllegeltetéssel párhuzamosan a sivatagosodás mértékét is egyre jobban növeli bizonyos területeken, az éghajlati övek eltolódnak. Ez utóbbira nem kel messzire néznünk, hogy példát találjunk. Hazánkban is megfigyelhető ez a fajta változás. Gondoljunk csak arra, hogy egy évtizede még szánkázni lehetett télapókor a hóval borított domboldalakon, idén viszont nem elmaradt a fehér karácsonyunk csupán késett 3-4 hónapot. Egyre nő azoknak az időszakoknak a száma, amelyek a megszokotthoz képest túl hidegek, vagy nyáron egyre nő azoknak a napoknak a száma, amikor túl meleg van, de más évszakokban is megfigyelhető a melegedés. Az idei tél is nagyon enyhe volt, kivéve az utolsó napokat, amelyek már máskor a tavaszhoz tartoznak, most a tél leghidegebb napjai voltak. Az utóbbi években azt is megtapasztalhattuk, hogy a szokatlanul meleg időszakokat olyan viharok követik, amiket eddig csak más éghajlatokon tapasztalhattunk.

A nagyfokú környezetszennyezésének a Föld túlnépesedése is az oka, és látható már most is, hogy a túlzott fogyasztással, az ennek következtében keletkezett szeméttel is romboljuk az életterünket. Most legutóbbi hír, hogy az óceánokon óriás méretű szemétszigetek keletkeztek. Az elsivatagosodás következtében egyre kevesebb élhető zónája lesz a Földnek, aminek következtében egyre több népesség fog koncentrálódni azokon a helyeken, ahol víz található.

Az űrutazás már régóta az ember nagy álma. Az első lépést a Holdra szállással értünk el, de a nagyobb magaslatokba törő utazás csupán a gépeknek adathatott még meg, ember nem. A 9 éve útnak indított New Horizons nem olyan régen érte el úti célját, a Plútót. Ezzel a legtávolabb haladva a földtől.

Tehát az emberiség számára már adott a technológia, amellyel messzebb is elkalandozhat a Földtől. És ha ez már megtörténik, akkor azon is lehet gondolkodni, hogy találni is lehet olyan bolygókat, amelyek a Föld tulajdonságaival rendelkeznek, és ahol lakni is lehet.

Ugyan még mindig elég futurisztikusnak hathat a gondolat, hogy az emberiség benépesíthessen egy úgy bolygót, de a tudósok már régóta hiszik, hogy más megoldás nem igazán létezik, ha végleg kimerítjük a Föld erőforrásait.

Ezért mi az Identitás kapcsán azon gondolkoztunk el, hogy lehet, hogy ez már a mi életünkben valóság lesz, és a saját életünk megmentése érdekében kénytelenek leszünk azon elgondolkodni, hogy hogy melyik bolygót válasszuk az új életünk színterének. Ezért mindannyian kerestünk magunknak egy olyan bolygót, ahol a feltételek hasonlítanak a Földhöz, és vizet is találtak. Elképzeltük milyen lehetne egy táj, ha kinézünk az ablakunkon. Elképzeltük, hogy mi hogy néznénk ki egy ilyen környezetben, amelyhez alkalmazkodnunk kellene, mert utánanéztünk milyen tulajdonságokat is hordoz az a bolygó, amit kiválasztottunk magunknak. Tehát ebben a három témában készültek el alkotásaink, amelyhez felhasználtunk fotókat, portréfotókat, digitálisan felhasználtunk rajzprogramokat, amellyel vizuálisan tudtuk kifejezni a mondanivalónkat. Az így elkészült képeket kinyomtattuk, és ha úgy gondoltuk, még bele is festettünk utólag a megfelelő hatás érdekében. A kiállításra szánt művek 70X100 cm-es nyomatok lesznek.

A munkánk végén kaptuk a hírt, hogy a nagy gondolkodó és tudós Stephen Hawking elhunyt, akinek a gondolatait felhasználtuk a koncepciónk kidolgozásánál, és ezért a címét megváltoztattuk, és az ő emlékének ajánljuk.