first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Ikarosz: Feketén-fehéren

projekt adatai

pályázat címe: Feketén-fehéren
csapat neve: Ikarosz
iskola: Karinthy Frigyes Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Váradi Emese
pályázók: Czigány Panna, Pogány Petra, Vinis Anita
helyezés: nem ért el helyezést

 

Van-e egyáltalán szabad választása az embereknek? A környezetünk, a neveltetésünk, az információk hiánya és a hamis tudás folyamatosan befolyásolja döntéseinket. Annak ellenére, hogy sok esetben a döntéseinket mi magunk hozzuk meg, nem biztos, hogy szabadon választunk.

Művünk két részből áll. Egyrészt felveti a kérdést, hogy a hajléktalan emberek életében hol, milyen formában és mértékben kerül elő a választás szabadsága. Másrészt bemutatja, amit a tapasztalatunk alapján gondolunk, hogy az átlagember mit lát az ebben a helyzetben lévő emberekből.

A koncepciónk alapján egy fotósorozattal szeretnénk bemutatni néhány hajléktalan ember sorsán keresztül a témát. A fényképezés a csapattagok kedvelt vizuális megjelenítési formája, ezért választottuk ezt.

A megjelenítésbeli elképzelésünket alátámasztotta az inspirációul szolgáló mű:

Katja Pratschke – Hámos Gusztáv Elcserélt testek című műve (fotófal, ami történet mesél el vizuális úton). Annak ellenére, hogy a mű témája eltér a mi témánktól, a vizuális közlésforma inspirálóan hatott ránk. Elképzelésünk szerint egy színházi függöny úgy takarja ki a valóságot, ahogy a nemtörődömség a hajléktalanságot. Pár lyukat vágunk a függönyre, hogy a néző láthasson olyan részleteket, amiket az utcán is lát, például padon alvó embereket. Innentől a szemlélő döntése, hogy akarja-e látni az igazságot. Mi benéztünk a függöny mögé.