first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Meraki: Az ÉLET kockája

projekt adatai

pályázat címe: Az ÉLET kockája
csapat neve: Meriaki
iskola: Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum
felkészítő tanár(ok): Mészáros Marianna Margit
pályázók: Walter Borka, Görcsi Beatrix, Halápi Molli Csenge
helyezés: nem ért el helyezést

 

A nők szerepkörei a történelem során sokat változtak. A modern nők szerepkörei teljesen mások lettek, mint mondjuk pár évtizeddel ezelőtt. Kiálltak a jogaikért és mertek felszólalni a társadalmi, politikai, gazdasági és személyes egyenjogúságuk érdekében. Nemtől függetlenül mindenkit megillet a jog, hogy eldöntse, az életében milyen célokat tart fontosnak, anélkül, hogy ezért őt bármilyen megkülönböztetés érné. A kocka öt látszódó oldalán egy nő különböző élethelyzetét láthatjuk, aszerint, hogy milyen döntéseket hozott az életében, hova vitte az út, amire rálépett és elindult rajta. Négy ugyanazon felnőtt, útján haladó nőt látunk a kocka oldalain: a karrieristát, aki céltudatos és a munkájának él, a családanyát, aki gondoskodik a gyerekeiről és a hozzátartozóiról, az élménykeresőt, aki szereti a változatosságot és imád utazni, továbbá a nőt, aki elveszett, és a rövid időtartamú, káros örömöket keresi az életében.

De mi az, ami minden döntésünk hátterében áll? Ami hatással van minden dologra az életünkben? A válasz a tudatalattink, az ösztönénünk, ami lelkünk legmélyebb része, ahol raktározunk minden apró dolgot, ami hatással volt ránk, majd merítünk belőle tudtunk nélkül vagy tudatosan. Az egy dolog, hogy kívülről ezeket szerepeket látjuk, de ha beletekinthetnénk egy ember tudatalattijába, mit fedeznénk fel?

A nő döntött arról, hogy melyik úton kezd el haladni, de – ahogy Tolsztoj is mondaná – először mindenki tiszta lappal indul. A kocka tetején lévő fiatal lány előtt még ott állnak a nagybetűs élet nehézségei és nagy döntései, amik meghatározzák majd a sorsát. Ő az, akit az élet és önmaga azzá formál, amivé, és amivé akar. De vajon ha szabadon is döntünk, tényleg mi döntünk, vagy már minden előre meg van írva, és a sors áll a hátunk mögött? Vagy esetleg az élet a véletlenek összetalálkozása? Ezt dobta az élet? Mert vannak dolgok, amiről mi döntünk, vannak olyanok, amikről nem. Mindezt maga a kocka formája jelképezi, az élet nagy kockája. De vajon ki dobja el ezt nekünk?

Képesek vagyunk kívülről ítélkezni és általánosítani, viszont ilyenkor elfelejtjük, hogy mennyi minden van egy személy cselekedetei mögött, és hogy néha ezek a dolgok összefüggenek; hiszen miért ne lehetne egy anya karrierista, és egy karrierista utazó?