first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Palánták: T***

projekt adatai

pályázat címe: T***
csapat neve: Palánták
iskola: Tomori Pál Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
felkészítő tanár(ok): Csanádi-Bognár Szilvia, Makara Veronika
pályázók: Baleja Zina, Epervári Míra, Józsa Attila, Lengyel Zsófia, Stiller Noel, Pázmándi Lóránt, Sirmer Blanka
helyezés: nem ért el helyezést

 

Feldolgozott témánk a tabu hatása a választásainkra.  Ez magában foglalja a társadalmi elvárásokat, a normákat, a sztereotípiákat és a megfelelési kényszert. Célunk a társadalomban és az egyénben felgyülemlett feszültségeket bemutatni; azokat a kimondatlan, elnyomott érzelmeket és szükségleteket, amelyek befolyásolják a döntéseinket. Szeretnénk, hogy az emberek a művünk láttán érezzék, hogy nem csak nekik vannak problémáik, és hogy nincsenek egyedül. Szeretnénk, hogy művünk a látogatók számára elgondolkodtató legyen.

Azért esett a választásunk a tabura, mert szerintünk legalább olyan kényes, mint amennyire gyakori. Próbáltuk mélyebbre és mélyebbre ásni, ennek köszönhetően egyre jobban megismertük egymást, és közelebb kerültünk a témához is.

A tábla közepére helyezett három maszk egyetlen személyről készült, úgy, ahogyan az elvárások is egyformaságra kényszerítik az embert. A három arc szabályos elrendezése a szabálykövetés követelményének felel meg. A kezek mind csendet mutatnak, ahogyan a tabu alapvető követelménye is a kimondás tilalma. A három maszk ugyanakkor utal a három majom japán motívumára, amelyben a bölcsesség eltekint a külvilág nehézségeitől. A különbség azonban az, hogy a tabuk tiltásai nem a külső világot zárják ki, hanem önkorlátozáshoz vezetnek. A vörös feliratok saját tapasztalataink összegyűjtéséből származnak. A szövegek ki nem mondott érzelmeket hoznak felszínre, és külső tiltásokat tesznek láthatóvá. Szabálytalan elrendezésük ellentétben áll a csendre intő maszkok szabályosságával.

Arra bíztatjuk a látogatókat, hogy gondolatban egészítsék ki a feliratokat a saját tabuikkal.