first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Panírmorzsák

projekt adatai

pályázat címe: Dekadens utópia
csapat neve: Panírmorzsák
iskola: Szolnoki SZC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola
felkészítő tanár(ok): Boldizsár-Molnár Györgyi, Urbán Tamara Eszter
pályázók: Bodonovics Gábor, Gálik Petra Alexa, Nagy Zsanett Panna, Suki Roland Márk, Varga Natália Mónika
helyezés: különdíj

 

Feldolgozott témánk a húsfogyasztás körforgása, illetve annak természetes és mesterséges reflexiói. Rengeteg árut és szolgáltatást állítunk elő, illetve fogyasztunk. A húsipar egyik olcsóbb, és viszonylag gyorsan előállítható húsa a csirkehús. A nagyüzemi állattartás üzleti alapon működik. Így a végletekig kiszolgáltatott jószágok tartási körülményei és takarmányozása legfeljebb nyomokban emlékeztet felmenőikére, ami nemcsak testileg, de lelkileg is megviseli őket – hiszen érző lények. Munkánkban a természetes és mesterséges körforgást szerettük volna szemléltetni, kifejezetten a baromfik szemszögéből.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

A mesterségesen tuningolt élelmiszerek fogyasztásával nagyban hozzájárulunk környezetünk szennyezéséhez, ezért nem sokan szokták
a jövőt pozitívként lefesteni. Csapatunk tagjai közül szinte mindenki vidéki, esetleg falusi, és tart otthon haszonállatot vagy szomszédos közelségben megtalálhatóak a klasszikus, hagyományos 80-as évek előtti tartási módszerek. Ennek tudatában nagy különbséget tudunk vonni a nagyipari húsáru, illetve a természetes közegben nevelt állatok közt. Munkánkkal szerettünk volna rávilágítani arra, hogy a húsipar és a reklámok mögött ugyanúgy érző lények vannak, akik ennek az üzemnek az áldozatai, és annak következményei miatt mi is.