first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Stimuláns Önimádat: Erikson se tudja

projekt adatai

pályázat címe: Erikson se tudja
csapat neve: Stimuláns Önimádat
iskola: Gödöllői Török Ignác Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Tarnai Katalin
pályázók: Győrfi Laura,Murányi Balázs
helyezés: III. helyezés

 

koncepció leírása

Erikson se tudja

A filmünk alapötletéül az Andalúziai kutya szolgált, kifejezetten az asszociatív struktúrára való tekintettel. A koncepció a feladat kidolgozása közben állt össze, mivel eleinte más művészeti ágazatban terveztük a feladat kivitelezését.

Egymás gondolkodásának, képzettársításainak megfigyelésére hosszú időt (majd  12 évet) szenteltünk, mivel 6 éves korunk óta vagyunk barátok, így az ötlet, hogy különböző, magyarázat nélküli gondolatainkra saját asszociációt párosítsunk egyszerre tűnt izgalmasnak és tanulmány jellegűnek. A verseny teljesítése remek lehetőség volt elménk, tudatalattink és kapcsolatunk feltárására, miközben szinte olyan véletlenszerűen, ahogy a gondolatok fonódnak egymásba és kötnek ki , egészen máshol egy műalkotás is készült. A három hónap alatt olyan anyagot készítettünk, ami magába foglalja a szó-, a mondat-, a festmény-, szöveges helyzetasszociációnkat. Ezekről mind jegyzeteket készítettünk, majd pszichológust bevonva gondoltuk át véleményünket a művészetről és az identitás témaköréről. Önmagunk értelmezésére a legjobb válasz a másik asszociációja volt, hiszen saját gondolatainkat a másik párosította újra, így tükörképet állítva nemcsak önmaga, de kettőnk identitásáról is. Végül a komplex elemzés és pszichoanalízis után a legjobb közlésformának a filmet választottuk, mivel ezzel hanganyagot, képi megjelenítést és írásos tartalmat is kifejezhettünk. A jelenetek között találhatóak automatikusan írt szövegrészletek, véletlenszerűen megkomponált zongora- és basszusgitárfelvételek és improvizált mozgásos szenáriók. A rövid jelenetek leforgatása teljesen különállóan zajlott, egy-egy rész elkészítése után, a másikat online értesítettük az elkészült részletről (amire általában egy napon belül újabb videó készült), így elkerülve bármilyen indoklást vagy értelmezést. A gondolatok tehát egyszerre állnak saját lábukon , viszont csakis a másikból tudtak táplálkozni. Csoportos és egyéni munka a javából.

A késztermék mögött nincsen történeti és cselekményi összefüggés, mindössze impresszionista, álomszerű jelenetek  összessége, amely ábrázolj a közös agyféltekéinknek  egybefonódását. Az első trailer verzió a műről még szinte vágatlan, szerkesztetlen és mezítelen formában áll. A végleges filmet együtt, közös kooprodukcióban oldottuk meg. A hangalátétek a szerkesztések, filterek és szűrők közös megegyezés alapján lettek kiválasztva , míg az első nyers formátum alatt  egy könnyed, kissé komor, de titokzatos hangulatú darab hallható, ugyanis 3 hónap alatt az identitás objektív témaköre számunkra ugyanolyan titokzatos, rejtélyes toposz maradt, ellenben önazonosságunk és barátságunk biztosabb és szorosabb, mint valaha.