first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Szőkék

projekt adatai

pályázat címe: Felszín alatt
csapat neve: Szőkék
iskola: Pécsi Református Kollégium
felkészítő tanár(ok): Styrna Katalin
pályázók: Bedegi Tünde, Borosnyay Noémi
helyezés: nem ért el helyezést

 

Miért ezt választottuk?

Sok ötletünk volt, hogy mi lehetne a beadandó munka, először a hitleres ötlet csak egy munkanaplóba szánt vázlat volt, de végül úgy éreztük ebből tudjuk a legtöbbet kihozni. LED-et korábban nem használtunk, és az egyedi megoldás segített abban, hogy megmutassuk, milyen vakká tehet a bálványozónak az imádata, azokra a dolgokra, amiket nem akar az ember meglátni. Címnek a „Felszín alatt”–ot választottuk, azért, mert így utalunk a jelentésre és a technikára is.

Mit akartunk átadni?

Amikor bálványozunk valakit, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a bálvány negatív oldalát, vagy megpróbáljuk elfedni azt.  Az első kép, amin még nem ég a LED, azt mutatja meg, hogyan látjuk a bálványunkat. Amikor azonban felgyullad a LED, előkerül a valóság, amit nem akartunk meglátni. A piros szín a náci zászlóra és az erőszakra utal.

Hitlert és a holokauszt témáját azért választottuk ki, mert ez megtörtént, még mindig érezük a hatását, és erős példa arra, hogy az imádat miatt akár ilyen súlyos tetteket is ignorálni lehet.

Mire akartuk felhívni a figyelmet?

A munkánkkal azt szerettük volna elérni, hogy, az emberek ne imádják vakon a bálványaikat. Fontos, hogy a példakép ne forduljon át bálványba. A bálvány imádása ne vegye el a személyiségét a bálványozónak.

A legjobbnak azt tartanánk, ha az ember nem bálványozna egyáltalán.