first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Tinódisok: Meraki

projekt adatai

pályázat címe: Meraki
csapat neve: Tinódisok
iskola: Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Tinódi Sebestyén Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolája
felkészítő tanár(ok): Grodvaltné Martos Veronika
pályázók: Orbán Liza, Szabó Gréta
helyezés: nem ért el helyezést

 

koncepció leírása

A pályázat témája az identitás, ehhez kapcsolódóan mi saját személyiségünket kutattuk. Érdekel bennünket a külsőnk és rengeteg kérdés foglalkoztat bennünket, ami saját belsőnk megismeréséhez visz közelebb. Műalkotásunkkal azt szeretnénk kifejezni, hogy kik vagyunk, mi határoz meg minket, minek van a legnagyobb befolyása életünkben, miket szeretünk, mitől félünk. Elképzelt pályaművünk olyan 3D-s mellszobor, ami nemcsak a külsőnket, de a belsőnket is feltárja. Egyik fele Liza, a másik fele pedig Gréta.

Külsőnket 3D-s szkennelés technikával készítettük el. A szkennelés során kialakult mellszobor egyrészt valóságos, hasonlít ránk, ugyanakkor elnagyolt is. Nem fotószerű, hanem egy rövid összefoglalása, tömegvázlata külsőnknek. Kivonat jellegét erősíti munkánknak, hogy a 3D-s vázlatból csak 9 szeletet mutatunk be. A megismerés sosem teljes.

Külsőnk lehet unalmas, átlagos, egyszerű, a belsőnk pedig káprázatosan színes, bámulatos, érdekes. Alkotásunk hasonlít egy képeskönyvhöz, ugyanis a nézők lapozhatják, sőt, ha kíváncsiak a belső tartalmakra, kell is, hogy lapozgassák. Ne ítéljük meg a könyvet a borítójáról!

Belsőnket, vagyis azt, ami igazán megadja identitásunkat, úgy akarjuk bemutatni, hogy minden szelet egyik oldalát alkotói felületnek használjuk. Kollázsokat készítünk, színhangulatokat, amik minket jellemeznek. Ezek az oldalak a művészetben kialakult hagyományos módon, vizuálisan jelenítenek meg tudatalatti tartalmakat, vagy konkrét formákat.

Persze ezek a szeletek sem adnak pontos képet rólunk. Vajon tényleg meg akarunk mutatni mindent magunkból? Vajon mindent tudunk már magunkról?

A szeletek másik oldala látszólag üres, azonban egy-egy kis QR kód elhelyezésével szeretnénk interaktívvá tenni ezeket a felületeket. A kódokon olyan információkat helyezhetünk el, amelyek a webes felületeken általában megjelennek egy személyiség kapcsán.  Olyan fiatalok vagyunk, akik használjuk a facebookot, instagramot, ezért ezek az oldalak is személyiségünk külső rétegei.

A kivitelezés egyszerűségéhez fontosnak érezzük, hogy saját erőforrásokból és saját munkánkkal elkészíthető legyen, ezzel is rólunk szóljon, környezetünket őszintén mutassa be. Ezért a síkmetszeteket egy méter magas hullámkarton lapokból szeretnénk elkészíteni, amelyeket vászonfelületek kapcsolnak össze a hátsó forgástengelynél.