first part of logo 'Máš' first part of logo 'umělecké' first part of logo 'střevo' first part of logo '?'

Farfalla

projekt adatai

pályázat címe: Effekt-reflekt
csapat neve: Farfalla
iskola: Újpesti Bródy Imre Gimnázium
felkészítő tanár(ok): Trojkó Ildikó
pályázók: Illés Adrienn, Ivanov Milán, Horváth Sára Regina, Marczis Gábor, Tóth Botond, Vincze Lavinia
helyezés: III. helyezés

 

A pillangóhatáson gondolkodva az emberek társas érintkezéseinek nonverbális kommunikációját vizsgáltuk. Ráközelítettünk egyszerű mozdulatokra, kísérleteztünk két ember között ismétlődő hétköznapi érintésekkel, ezek jelentésének változásaival. 

Projektünk fő alkotóeleme egy táncos videó. 

A sakkfigurák egymásra gyakorolt impulzusai párhuzamba hozhatóak a táncosok lépéseivel.  Az első lépés egy sakk játszmában hatással lehet a végkifejletre. Minden mozdulatunk reflektál egy régebbire, ugyanakkor előidéz egy újabbat. Az életre sakkjátszmaként gondolunk, gesztusaink reagálnak mások gesztusaira. 

A megszokott állandóságból kiszakít minket egy másik személy által adott inger, amelyeket akár észrevétlenül is továbbítunk. 

 

Installációnk egy fából készült 30×30 cm-es nagyságú zárt doboz. Belső hátfalán rögzített tableten vetítjük táncfilmünket, melyet egy kukucskáló nyíláson keresztül lehet megtekinteni. A doboz külső falain látható fotómontázsok befolyásolhatják a film értelmezését, a „betekintő” lehetőséget kap új nézőpontok felfedezésére. Filmünk hangsávjából olyan zörejek hallhatók, melyeket megtapasztalunk a hétköznapokban, nem figyelve azok érzelmeinkre gyakorolt hatására. 

Az egyszerű mozdulatokat, egyszerű hanganyaggal társítva, egy szövevényes, komplex művet készítettünk, bízva a befogadókra gyakorolt hatásban.